beats by dre cheap

Sve o blagodatima i opasnostima masaža

Drevni ljekari masažu su koristili u prevenciji i terapiji raznih tegoba kao što su povrede, astma, probavne tegobe, pa čak i neplodnost. To je jedna od najpoznatiji metoda opuštanja i liječenja, obuhvata niz različitih tehnika, a bazira se na pritiskanju, lupkanju, i stezanju i glađenju mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom. Prikladna je za sve uzraste, a masirati se možete i sami.

 

Vrste masaže

 

Najpoznatije su švedska, sportska, sijaču i ajurvedska masaža. Per Henrik Ling je imao veliki uticaj na popularizaciju masaove tehnike u Evropi i upravo je on tvorac švedske masaže koja se najčešće primjenjuje u salonima. Ajurvedska masaža uključuje korištenje raznih ljekovitih biljaka, začina i eteričnih ulja, dok se šijacu, drevna japanska tehnika koja se primjenjuje širom svijeta, bazira na pročišćavanju dvanaest meridijana kojima teče životna energija. U bukvalnom prijevodu znači “pritisak prstom”i ne izvodi se direktno na golom tijelu, već preko pamučne tkanine i bez upotrebe ulja i ljekovitih biljaka. Uz pravilno disanje, istežu se mišići i akupresurom stimuliraju meridijani. Šijacu je, zapravo, “nježniji” oblik akupunkture pošto se izvodi bez igala, a pritiskom na određeni dio tijela rješavaju se određeni problemi. Izvorna masaža ove vrste podrazumijeva pritiskanje prstom i dlanovima, ali postoji i zen šijacu koji uključuje upotrebu Iaktova, koljena i stopala. Sportska masaža preporučuje se kako profesionalnim sportašima tako i rekreativcima, kao i svima čije je tijelo izloženo većem naporu jer ubrzava proces eliminacije mliječne kiseline koja nastaje prilikom naprezanja mišića i lako osigurava njihov brži oporavak. Treba znati da nagomilavana mliječna kiselina s vremenom može da se kalcifikuje i uzrokuje mišićnu napetost i bol.

 

Kako djeluje masaža?

 

Ukoliko se redovno primjenjuje, masaža djeluje blagotvorno na kompletan organizam i pritom podstiče dobro raspoloženje.Najveći broj bolesti uzrokovan je stresom, a masaža predstavlja jedno od najboljih sredstava u borbi protiv napetosti i nervoze. Pomaže i u slučaju nesanice, naročito ako obuhvata cijelo tijelo, mada se dobar efekt postiže i kada se masiraju samo stopala ili vrat i leđa.

 

Kada se masaža ne smije primjenjivati?


Usprkos brojnim prednostima, masaža se ne preporučuje u slučaju određenih bolesti jer može pogoršati stanje.U svakom slučaju, prije odlaska na tretman treba se i posavjetovati sa liječnikom. Opšte je prihvaćeno da se ona ne primjenjuje u slučaju raznih upala, promjena na tkivu i koži, bolnih otoka i infekcija, lokalne ili sistemske infekcije, raka, ekstremnog gubitka apetita, hematoma, krvarenja (uključujući i menstruaciju), dijareje, mučnine, povraćanja, povišene tjelesne temperature, zaraznih kožnih, bubrežnih, kardioloških i respiratornih bolesti, proširenih ili upaljenih vena, akutne upale pluća, dijabetesa sa komplikacijama (npr. gangrenom), hemofilije, oboljenja jetre, groznice (temperatura iznad 38,3C), stanja šoka, izrazito visokog ili niskog krvnog tlaka, kao ni nakon srčanog ili moždanog udara.

Kod sportaša ublažava grčeve i upalu mišića, povećava izdržljivost i pokretljivost, s tim što se preporučuje prije vježbanja, kada treba izmasirati mišiće koji će biti najaktivniji, ali i nakon treninga kako bi se ublažili umor i iscrpljenost. Masaža doprinosi i mršavljenju, jer podstiče cirkulaciju i probavu, ubrzava izlučivanje toksina i stimulira metabolizam i limfni sistem. Također, odlično djeluje na kožu jer poboljšava prokrvljenost, a pomaže i u slučaju bolova u leđima, reume, artritisa, glavobolje, migrene, depresije, napetosti, umora, iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta.

 

Nezaobilazna eterična ulja

 

Masaža se gotovo ne može zamisliti bez upotrebe eteričnih ulja čiji mirisi djeluju opuštajuće, a pomažu i u rješavanju mnogih zdravstvenih problema.Međutim, prethodno se moraju pomiješati sa nekim baznim uljem jer ako se nanesu direktno na kožu mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja. Najpopularnija eterična ulja koja se koriste za masažu jesu:

Bergamot – djeluje kao prirodni antiseptik i pomaže u slučaju depresije i akni. Ulje je fototoksično što znači da nakon masaže kožu ne treba izlagati suncu.

Eukaliptus – prirodni je antiseptik i pomaže u slučaju kašlja, prehlade i bolova.

Lavanda – prirodni je antiseptik i analgetik, djeluje umirujuće, podstiče cirkulaciju i pomaže u slučaju glavobolje i nesanice.

Kamilica – djeluje umirujuće i dobar je antidepresiv, koristi se u slučaju glavobolje.

Neroli – prirodni je afrodizijak, djeluje umirujuće i primjenjuje se u slučaju nervoze, nesanice i za njegu suhe kože.

Ružmarin – djeluje stimulativno, poboljšava pamćenje, ublažava reumatske bolove, a ulje je naročito pogodno za sportsku masažu.

Ilang-ilang – prirodni je antiseptik i afrodizijak, djeluje antidepresivno i umirujuće i pomaže u slučaju masne i osjetljive kože.

Ruža – prirodni je antiseptik, djeluje umirujuće i ublažava depresiju.

Čajevac – djeluje umirujuće i suzbija gljivice i bakterije.

 

Image and video hosting by TinyPic

Kozmetički kutak
http://cocomademoiselle.blogger.ba
05/12/2013 15:24