beats by dre cheap

Na šta ukazuju promjene na noktima?

Mnogi ljudi pri upoznavanju obraćaju pažnju na nokte, pogotovo žene.

To nije slučajno, ako uzmemo u obzir da se po izgledu noktiju može zaključiti temperament i zdravlje osobe.
Izgrickani i neuredni nokti nikako nisu privlačni, a najčešće se vezuju za nervozne osobe, mada to nije presudno.
Da li ste znali da se grickanje noktiju, pri ustanovljavanju da se radi o nervozi kod čoveka naziva onimophagia.

Nokti se nalaze na gornjem djelu prstiju ruku i nogu i njihova glavna uloga je da štite nervne završetke na vrhovima prstiju. Nokti na nogama su po pravilu deblji.

Njegovani, zdravi i lijepo oblikovani nokti danas znače da se osoba brine o sebi i da obraća pažnju na svoje zdravlje i izgled.
Postoje spoljašnji i unutrašnji uticaji na izgled noktiju kada vasi nokti vise nemaju zadovoljavajuću jačinu, gipkost, boju ili oblik.

Prije svega strukturu nokta sastoji se od korjena nokta, nokatne ploče(ispod koje se nalazi ležište nokta koje je prožeto nervnim završecima i krvnim sudovima) i kožice nokta koja služi kao štit korjena nokta, ne dozvoljavajući mikroorganizmima da prodru do korjena, čime bi moglo doći do infekcije. Te s toga, nemojte sjeći zanoktice, već ih potiskujte. Ne zanemarujte promjene na noktima! Upravo zbog toga što je nokatna ploča providna rožnata tvorevina, prožeta krvnim sudovima, možete vidjeti da li vam je zdrav organizam. Da li je to promjena boje nokta, oblika, pojavljivanje brazdi, tački, isušeni nokti koji lako pucaju i listaju se, ne zanemarujte, već obavite pregled kod doktora.

Spektar mogućih bolesti je velik, od nedostatka vitamina, gvoždja, pa sve do oboljenja bubrega, tiroidne žljezde, pa čak i bolesti srca.

Spisak mogućih bolesti i disbalansa u organizmu ako je došlo do promena na noktima:

Ovalni oblik i blijeda boja noktiju znak su nedostatka gvoždja.

Bijele pjege i tačke ukazuju da ishrana nije odgovarajuća, a povlače se kada se nivo cinka, proteina ili drugog deficitarnog nutritijenta u ogranizamu poveća normalnom ishranom.

Žućkasti nokti često su udruženi sa dijabetesom i(ili) hroničnim bronhitisom, a ne moraju, kao što se često misli, da budu posljedica gljivične infekcije


Manjak vitamina B12 vodi do povećane suhoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva i tamnih noktiju.

Prilično debeli nokti su sumnja na vaskularnu degeneraciju ili promjene tiroidne žljezde

Nedostatak vitamina A i B12 uzrokuje tamniju osnovu nokta, dok se, istovremeno, njegovi krajevi iskrivljuju.

Široki i pločasti nokti upozoravaju na postojanje hormonalnog disbalansa u organizmu. -Manjak prijateljskih bakterija (laktobacila) u tijelu može da prouzrokuje porast broja gljivica ispod i okolo nokta

Gljivične infekcije od kojih su onihomikoze najčešće (čine preko 50% svih oboljenja noktiju), prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima.

Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanoktice.

Suhi nokti, listanje, lomljivost, horizontalne i vertikalne brazde i(ili) konkavan oblik na krajevima upozoravaju na nedostatak gvožđa, cinka, proteina i(ili) vitamina A i C i kompleksa vitamina B. Takođe, savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suh nokat je krt, a nokat zasićen vodom (može da veže do 30% vode) je mek i lako se seče.


Vertikalne linije su znak nedostatka gvožđa i proteina, dok horizontalne linije upozoravaju na izloženost emocionalnom i fizičkom stresu.

Bakterijske infekcije koje su posljedica povreda i(ili) čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko ploče nokta.

Lomljivi nokti mogu da budu znak mnogobrojnih oboljenja, kao što su problemi sa štitnom žljezdom, bubrezima i cirkulacijom , ali mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina A, kalciujma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala.

Izrazito bijeli nokti mogu da ukažu na oboljelu jetru, a jarko crveni na bolest srca. -Sivo-crna “prebojenost” nokta, uvek je siguran znak postojanja malignog melanoma.

Izrazito tvrdi i distrofični nokti prate oboljenja bubrega.

Nedostatak gvožđa može da izazove pojavu noktiju konkavnog izgleda i(ili) vertikalne brazde.

Crvena koža oko ploče nokta ukazuje na moguć poremećaj metabolizma esencijalnih masnih kiselina.

Bradavice i tumori (benigni i maligni) koji se formiraju oko i ispod noktiju su posljedica ozbiljnih poremećaja u funkciji vitalnih organa.

Pravilna ishrana,dobre navike i redovne posjete manikiru mogu vam garantovati perfektan izgled noktiju.

 

Image and video hosting by TinyPic

Kozmetički kutak
http://cocomademoiselle.blogger.ba
05/03/2015 23:15