beats by dre cheap

Kako napraviti svoju kremu?

 Za početak, odredite tip kože

Prije početka izrade kreme za lice najvažnije je odrediti tip kože. Operite lice, obrišite ga i uzmite komadić tankoga rižina papira ili tanju papirnatu maramicu te joj razdvojite slojeve. Pritisnite maramicu ili rižin papir na lice. Ako je koža masna, papir će se zalijepiti, upiti masnoću s lica i postati proziran. Ako se papir nigdje ne zalijepi – onda je koža suha. Ako se papir zalijepi za T-zonu (čelo, nos, brada), znači da je koža mješovita.

Nakon toga odredite cilj koji njome želimo postići. Trebamo se zapitati želimo li klasičnu njegu ili se želimo riješiti određenoga problema, poput bora ili mitesera. Pripremite dobar recept prema kojem ćete kuhati kremu. Bez obzira na to koliko dobre sastojke imali – ako nemate odgovarajuće omjere i način izrade – postoji velika mogućnost da će krema završiti u odvodu.

Nakon tih prvih koraka, potrebno je nabaviti sastojke koji bi trebali biti dobiveni prirodnim metodama (hladno prešanje, biouzgoj i sl.) i s odgovarajućim certifikatima (da ih je odobrilo Ministarstvo zdravlja i sl. ili da imaju međunarodni ekološki certifikat) te da su kupljeni kod provjerenih specijaliziranih dobavljača. 


Potreban pribor


Posude u kojima ćete kuhati kremu neka budu od nehrđajućeg čelika, a izvor topline onaj na struju – zato što su neki od sastojaka za prirodnu kozmetiku jako zapaljivi pa je dobro izbjegavati rad s otvorenim plamenom. Mala ručna miješalica uvijek će dobro doći, kao i čisti papirnati ručnici. Precizna elektronska vaga također je potrebna jer su količine koje se dodaju u kreme najčešće toliko male da ih klasična vaga za kolače ne može ni registrirati.

Prirodnu kremu dobro držati u hladnjaku, najbolje u staklenkama i potrošiti u roku od tri mjeseca. Imajte na umu da je prirodna kozmetika, bez obzira na prirodne konzervanse, lako kvarljiva pa uvijek prije upotrebe pripravaka dobro operite ruke, a prije njegove izrade – i ambalažu i sredstva za rad. Iako je prirodna kozmetika gotovo sasvim sigurna, ponekad se može dogoditi da ste alergični na neki sastojak.

Kako biste izbjegli neželjene posljedice, kremom namažite malu površinu kože na nadlaktici te ostavite da odstoji preko noći. Ako je koža normalna i nema nikakvih znakova iritacije, krema je spremna za upotrebu.


Osnovna formula za izradu kreme za lice (za sve tipove kože)


Ova je formula osnova za izradu kreme u toploj pripremi. Krema koju ćete dobiti ovim postupkom idealna je za normalnu kožu i pružit će vam osnovnu njegu. Ako želite obogaćenu kremu, s više masnoće, ovlaživača ili vitaminima koji bolje odgovaraju vašem tipu kože, te je sastojke najbolje dodati u ovu već gotovu i ohlađenu kremu.
Ako je budete držali u hladnjaku, rok trajanja bit će joj tri mjeseca. Najbolje ju je nanositi na čistu i suhu kožu ujutro, može poslužiti i kao podloga za dnevni make-up, a pogodna je i za nanošenje navečer, prije spavanja.

Sastojci:


Masna faza
12 ml baznog ulja ili maslaca (može i kombinacija 50:50)
5 grama pčelinjeg voska ili lanolina (prema želji – pogodniji su za zimsku kremu, izbjegavati u ljetnoj)
5 kapi eteričnog ulja prema tipu kože i namjeni

Emulgator
5 grama emulgatora (Phytocream 2000 ili Lanette N)
Vodena faza
35 ml vode ili hidrolata


Priprema:


1. Izvagajte sastojke i pripremite ih u manjim posudama.
2. U manjoj zdjeli za kuhanje na pari pomiješajte bazno ulje (maslac) i emulgator, a u drugoj manjoj zdjeli zagrijte vodu (hidrolat).
3. Pazite da ništa ne vrije.
4. Kada smjese u obje zdjele budu približno jednako tople, uz lagano miješanje ulijte vodenu fazu u masnu te miješajte, najbolje manjom ručnom miješalicom, sve dok krema ne dobije čvrstu strukturu.
5. Zatim, prema želji, u gotovu kremu dodajte eterično ulje, vitamin, ovlaživač i prirodni konzervans, sve još jednom promiješajte te ulijte u posudu.
6. Pustite da krema odstoji i ohladi se, oko sat vremena.
7. Zatvorite poklopac i spremite kremu u hladnjak.


Image and video hosting by TinyPic

Kozmetički kutak
http://cocomademoiselle.blogger.ba
10/03/2015 13:21